Aurel Kajlich


Utställning på tjeckiska centret under tiden 12 - 27 september av den Tjeckoslovakiske konstnären Aurel Kajlich.
Han föddes den 28 november 1901 i Turá Lúka i västra delen av Slovakien. Tack vare ett initiativ av dotter Anna-Maria Richards (Anita Kajlichová)har detta blivit möjligt

loading...


Kvarnen och Hospodské Dvere 
Invigning den 3 september2013
 

loading...

PACKAGE by 420PEOPLE feat. LATERNA MAGIKA

Ett av Tjeckiens främsta danskompanier kom till Kulturfestivalen och uppträdde på Plattan i två förställningar.
För egen del kände jag att det verkligen var ett proffsig föreställning.
 

loading...
Separationsfest på Lilla Hasselbacken

20 år sedan Tjeckoslovakien upplöstes och Tjeckien och Slovakien gick skilda vägar

 

loading...Gentle Combo Band på Lilla Hasselbacken

 

loading...

Ölfestival i Kungsträdgården

 

loading...
PICKNICK juni 2013

Vädrets makter var med oss. Men vi plockade för säkerhetsskull upp regnskyddet över dansbanan. Och 5 minuter efter att det var uppe så kom en regnskur.

Barn och vuxna hade en trevlig eftermiddag

loading...
loading...
Från den 22 maj på Historiska muséet

20 år av samarbete och vänskap efter  Tjeckoslovakien

 Den tjeckiska republikens ambassad, den slovakiska republikens ambassad och det tjeckiska centret i Stockholm inviterade intresserade till en kväll på Historiska muséet i Stockholm den 22 maj och detta med anledning av 20-års dagen av ömsesidigt oberoende och samarbete mellan Tjeckien och Slovakien.

Efter öppningsanförande av ambassadör Jana Hynkova och ambassadör Jaroslav Auxt så diskuterades dessa historiska händelser mellan PhDr. Slavomír Michálek, DrSc vid
Institute of History direktör för slovakiska vetenskapsakademin, samt direktören vid Vetenskapsakademien i Tjeckien, PhDr. Oldřich Tuma vid Institute of Contemporary History.

Sam vanligt leddes diskussionen mästerligt av Olof Kleberg. Två frågor restes: Varför blev det ingen folkomröstning om delningen och varför blev det en delning. Som svar på den första frågan så ville nog ingen ledande politiker avslöja var de stod i delningsfrågan. Det andra var en liten besvärligare fråga. Men för att ge ett enkelt svar så var det ett naturligt steg. Många insåg att det inte fanns något alternativ och att Tjeckoslovakiens öde var att delas och att respektive del skulle kunna utvecklas bäst som enskilda delar. Att sedan delningen var oblodig och utan några större konfrontationen visade att det fanns förståndiga ledare på respektive sida. Bägge debattörena ansåg att Slovakien och Tjeckien hade utvecklats väl efter delningen men att det fortsatt finns att göra för att förbättra demokratierna i respektive land.

Därfter blev det tid för kultur. En slovakiska folkdansgrupp med namn Klnka dansade och från Tjeckien spelade en cymbalorkester med namn Kubíci. Och som den slovakiske ambassadören framhöll: Fortfarande kan slovaker och tjecker dansa och musicera tillsammans.

Till slut förbrödrade sig alla med dryck och förfriskningar. Ett stort tack till arrangörerna och en fortsatt önskan om ett bra samarbete mellan Slovakien och Tjeckien

Lennart Bengtsson

 

loading...Bilder från VM i ishockey 2013

 

Matcherna spelades i Stockholm och i Helsingfors.  Slutsegrare blev Sverige. Slovakien och Tjeckien förlorade med flaggorna i topp.

loading...

Fotograf Jan Holubec