Tjeckiska granater

 

Jag har många gånger undrat varför tjeckiska granater är så omtyckta och åtråvärda. Nu har jag hittat svaret på mina frågor i en artikel i Tjeckisk Dialog. Här kommer en lätt översättning.

 

Granat heter på grekiska pyropy och det kommer från ordet pyropos som betyder eldig, Man hittar dem i hela världen men den tjeckiska granaten har en mycket vacker och enastående färg. Granaten bevarar den transparenta djupröda färgen även om den minskar i storlek. Det är ett första särdrag hos den. Hos andra granater blir färgen svagare om man minskar storleken. Det andra särdraget är att tjeckiska granater tål värme, kyla och kemisk påverkan.

Granater klarar värme upp till 1600 grader utan att ta skada och smycken har en lång levnadstid. De har alltid uppskattats för sin oförstörbarhet och de skyddade sina bärare som amuletter. Granaten har också ansetts som Tjeckiens nationalsten. De har burits av både enkla och rika människor. Vi vet att kung Přemysl Otakar II, drottning Eliška Přemyslovna och Rudolf den andre hade smycken med granater. Även Ulrika von Levetzow som var Goethes sista kärlek hade en uppsättning med granatsmycken. Naturligtvis har de tjeckiska granaterna spridits i hela världen och Katarina den andra hade en härlig uppsättning smycken. Detsamma gällde Elisabeth den andra av England. Vår nuvarande påve Johannes Paulus II. har ett kors som är smyckat av tjeckiska granater och tjeckisk kristall. Tillverkningen av korset realiserades av ett tjeckisk kooperativ (en firma som heter Granat) som hör till de största tillverkarna av tjeckiska granatsmycken. De tillverkar ett brett sortiment av silver- och guldsmycken. Firman firade 50-års jubileum i år som exportör till mer än 30 länder i världen. Produkterna har högsta tänkbara kvalitet och tillverkningen sker mest för hand. Historiska smycken är deras specialitet och främst uppskattade produkt. Orsaken till detta är att de använder mycket gamla tillverkningsmetoder som för andra är bortglömda. De som blivit begeistrade och vill köpa något smycke rekommenderas att köpa smycken från den här firman som har certifikat. Certifikatet innebär en säkerhet för att man köper kvalitet, det vill säga en tjeckisk granat och inte en granat som är från Thailand, Italien eller något annat land.

 

Rosetta Bengtsson