Boken FRÅN ASTRIDASTRID TILL LINDGREN gick som följetong i 32 tyska tidningar och tidskrifter och i förgår avslutades följetongen påhttp://www.jmini.se/nyheter/10378/vladimir-oravsky--fran-astrid-till-lindgren-del-64Boken är utgiven på flera språk, även elektroniskt och nu kommer den även i ljudboksformat.HärHär är annonsen till Astrid Lindgren-ljudboken och tillhörande länk. Annonsen skall gärna göras tryckbar till länkenhttp://strannerklint.se/ljud.htmlI dag gavs Från ASTRID till LINDGREN ut även som e-bok och ljudbokLyssna gärna på smakprov ur ljudboken:http://hittaljudboken.se/ljudbok/9186839845/fran-astrid-till-lindgrenhttps://www.elib.se/ebook_detail.asp?id_type=ISBN&id=9186839640               =================================

 

Inslag från Slovakien under Litteraturnatten

i Malmö 9:e maj 2013

 

Milan Rúfus: "Epistlar till människor " (Epištoly k ľuďom, 1969)

Översättning: Naďa Hammarberg

Uppläsning: Fredrik Gunnarson

 

I boken vänder sig Milan Rúfus (f.1928) till den „förolämpade nationen"efter ockupationen i 1968. Han använder sig av ord av „nationens samvete". Lång tid har gått sedan dess men hans idéer är fortfarande lika aktuella. Hans teman är permanenta, opåverkbara av modenycker, teman som folket, ödet, sanningen. Rúfus är en av Slovakiens mest kända författare. Hans verk har översatts till över 20 språk och han har i litteratur.

 

Štefan Pecho: "Boken om självkännedom och kunskap om djupare förbindelser i människans tillvaro" (Kniha o poznaní seba a hlbších súvislostiach ľudského bytia, 2012)

Översättning: Simona Jánošková

Uppläsning: Fredrik Gunnarson

 

Štefan Pecho (f. 1958) är en exceptionell slovakisk intellektuell - pedagog och diplomat. Låt oss inte barabara vara intelligenta och utbildade utan också kloka. Boken vänder sig till dem som vill ha djupare kunskap om livet. Den talar om den andliga kontinuiteten ur nutidens perspektiv och förbindelser avsedda för integrering i samhällets liv. Läsaren får en begriplig och innovativ syntes av öst- och västliga tänkandet.

 

                ================================Bokförlag

Aspekt http://aspektforlag.se/
Rámus http://www.ramus.nu/
Skosnöret www.michalhudak.se

Enstaka författare

AndersAnders Hammarlund författare och historiker andershammarlund.se

Till minne av Milan Rufus www.milanrufus.se

Poeten Jana Witthed  http://jana.witthed.se

 

Bibliografi över slovakisk litteratur

översatt till svenska av Hans Åkerström

https://gupea.ub.gu.se/bitstream/2077/30638/7/gupea_2077_30638_7.pdf

Bibliografi över tjeckisk litteratur

översatt till svenska av Hans Åkerström

https://gupea.ub.gu.se/bitstream/2077/30669/6/gupea_2077_30669_6.pdf