Knödel recept

 

Hej alla glada vänner till knedliky. Min mammas recept har jag anpassat till de svenska mjölsorterna och här är ett recept som man inte kan misslyckas med:

KNÖDEL - KNEDLÍK

 

Knödel passar utmärkt till alla rätter där du serverar mycket sås till. En god gulasch är kanske bäst.

I Tjeckien ångar man knödel i en stor bit. Den här modellen kommer från min uppfinningsrika tjeckiska mamma och görs i temuggar istället. Det tjeckiska grovmalna mjölet ersätts enkelt med 75% idealmjöl och 25% mannagryn.

 

Du behöver till ca 4-5 portioner:

· 4 st raka temuggar – smörj in dem väl med fet t.ex. Milda
· en stor gryta med lock där alla muggarna får plats
· 2 ägg
· 2 skivor mörkt bröd
· 1 mugg Ideal mjöl, blanda i ca 1/4 del mannagryn
· 1 mugg mjölk
· lite salt

 

Gör så här:

1. Häll upp vatten i grytan, det ska täcka ca 1/3 av muggarnas höjd och börja koka upp vattnet.
2. Skär upp brödet i små tärningar.
3. Vispa äggvitorna. Jag kör med elvisp.
4. Tillsätt mjölken, mjölet, äggulorna, saltet – vispa ihop försiktigt.
5. Blanda i brödtärningarna.
6. Fördela smeten i muggarna, ställ muggarna i grytan med det kokande vattnet, lägg på locket. Sänk värmen – jag brukar köra på 4 av 12 steg på min spis.
7. Låt ångas i 30 minuter men TITTA INTE under locket. Det kommer att låta klirr, klirr i grytan men lyft verkligen inte på locket – då sjunker smeten.
8. Skaka de färdiga knödlarna ur muggarna och skär dem i ca 1,5 cm tjocka skivor med en sytråd – det går inte med kniv. Det blir ca 5-6 skivor av varje knödel.

Det går alldeles utmärkt att frysa in resterna (lägg skivorna bredvid varandra i fryspåsar).

 

Lycka till

Hana Genberg
mail: h.hgenberg@gmail.com

 

Tjeckiskt bröd

 

För ett tag sen fick jag ett recept från min väninna i Tjeckien på tjeckiskt bröd. Och det var ett fantastiskt resultat. Hela 25 år som jag bor i Sverige har jag letat på brödhyllorna efter bröd som liknar tjeckiskt men icke. Använder vetemjöl special. Den som vill ha mörkare bröd kan använda vetemjöl special med fullkorn och lite vetekli. Om man vill ha vitt bröd då kan man använda vetemjöl special eller vanligt vetemjöl.

 

Lycka till!

 

Vidare har jag ett lästips. Boken heter "Den hemlige kocken" från Mats-Eric Nilsson och handlar om våra livsmedel, hur det fuskas och vilka kemikalier vi får i oss. Fortsättningen heter "Äkta vara".

Jag rekommenderar dessa böcker till alla.

 

Hälsningar
Marta Sahlin
m_s770@hotmail.com

 

Kommentarer till Idealmjöl

 

Men Idelmjöl från Kungsörnen, i 0,5 kg, det har vi använd i årtionden. Fungerar perfekt.
/ Ludmila Dlouha

 

Hej Lennart tjeckisk halvgrovt mjöl har jag i åratals köpt i Sverige under namnet idealmjöl.
Fungerar perfekt.
/ Jana Sirc

 

Hej Lennart.
Jag är inte så duktig på matlagning, men vad jag har förstått så saknades inte så mycket halvgrovt mjöl (polohruba mouka), eftersom man under alla dessa år har kunnat ersätta det med Idealmjöl.
Det som däremot saknades var grovt mjöl (hrubá mouka). I brist på detta använde man Idealmjöl även till exempelvis knödel (knedliky) men receptet måste ganska kraftigt anpassas till detta och resultatet är osäkert.
Grovt mjöl var traditionellt bäst kvalité och alla korsordslösare vet att den allra bästa sorten var 00 (noll noll).
Men det var då det. Numera är det svårt att få tag på riktig mjölk, smör, margarin, kött, korv och många andra produkter i Tjeckien, vars kvalité har sjunkit genom åren. "Vanliga" tjecker har långsamt vant sig vid fusket med livsmedel (och inte minst med spriten), men kommer man från Sverige, är skillnaden uppenbar speciellt i storstäderna. För brukade man ha med sig korven från Tjeckien till Sverige. Nu är det snarare tvärtom (om man får tag på svensk korv utan socker och sirap vill säga). Men man kan fortfarande få gott bröd, vilket tyder på att det kanske inte lönar sig att fuska med mjöl.
Kan hända att vad Jiri menar dvs Wabro Kvarns Lantvetemjöl närmar sig bättre grovt mjöl än Idealmjöl. Jag får väl testa, när jag får tag på det. Just nu är jag i Prag, så här har jag inte det problemet :-)
/ Tony Smisovsky

 

Lantvetemjöl

 

Något som tjecker i åratals har saknat i Sverige, är s.k. halvgrovt mjöl (på tjeckiska "polohrubá mouka"). För ca ett halvt år sedan har Warbro Kvarn börjat tillverka något som ligger mycket nära denna speciella mjölsorten. Jag har testat bl.a. baka "linecké pecivo" och det blev mycket godare än med vanligt vetemjöl. Vill tipsa det här mjölet till alla som vill uppleva frihet i tjeckisk matlagning. Warbro Kvarn kallar den här mjölsorten för Lantvetemjöl.

Här finns en lista över butiker som säljer mjöl från Warbro Kvarn:

http://warbrokvarn.se/aterforsaljare.html

 

Så här presenterar kvarnen sitt Lantvetemjöl:
http://warbrokvarn.se/produkter.html#lantvetemjöl

 

Lantvetemjöl är något mörkare och kanske kan behöva blandas med siktat mjöl. Pannkakor med 50% Lantvetemjöl och 50% siktat mjöl blev godare än när jag stekte dem bara på en av mjölsorterna. Smeten till tjeckiska potatisplättar "bramboráky" blev mindre vattnig tack vare Lantvetemjölets goda vätskeupptagningsförmåga. När jag förra veckan provbakade "linecké pecivo", blev det så gott att jag åt upp 48 kakor på en gång. Hela plåten alltså. Vill därmed önska en god Jul (både i smaken och stämningen) för alla som vill komma närmare det tjeckiska köket!

 

Vänliga hälsningar,
Jiri Klokocka
www.studioharmony.com