Konservkungen: Herbert Felix

 

Jag var mycket glad när jag läste en bok för 5 år sedan av Per T Ohlsson, som hette Konservkungen. En otrolig läsupplevelse där huvudpersonen är min landsman Herbert Felix. "En enastående människa, en stor entreprenör som satte Eslöv på Europas karta" som en medresenär på en av mina resor uttryckte det. Och nu även staden Znojmo i sin tidning börjar berätta om sin son som har varit glömd i många år.

 

Varför är han så berömd? Det nämligen varje människa i Sverige kommer varje dag i kontakt med hans produkter och då pratar jag om smörgåsgurka, bostongurka, ketchup, potatismos i pulver och några produkter till. Det är nämligen han som tog fram dessa produkter.

 

Herbert Felix grundade faktisk ett konservimperiet i Eslöv och han kan faktiskt jämföras med sin landsman Bata som hade ett skoimperium.

 

Familjen Felix kommer från Frankrike men redan på 1900-talet bosatte den sig i Znojmo. Familjen har judiskt påbrå. Herberts farfar Moritz grundade företaget genom att göra ättika = ocet och började konservera inlagda gurkor i 5 liters flaskor. Flaskorna hade etiketter med en leende svart katt. Redan under Habsburgska dynastin var hans flaskor med gurkor välkända. Efter 1918 när Tjeckoslovakiska republiken var grundad, blev gurkorna kända i den största delen av Europa. 1908 föddes Herbert och så småningom studerade han i Wien på en handelsskola och gör den första studieresan till Skandinavien för att undersöka marknaden där. I Sverige träffade han sin första fru och paret gifte sig i Znojno 1936. Till bröllopet kom många människor för att titta på en blond svenska som Herbert skulle gifta sig med. Så småningom kom hotet från nazisterna och till slut flydde Herbert till Sverige 1939 och kom som invandrare att bosätta sig i Eslöv. Runt Eslöv hittade perfekt jord för att odla gurkor och startade sin verksamhet som är välkänd idag. Med sig hade han utom passet även det hemliga receptet att göra inlagda gurkor som hade fått av sin farfar. Gurkorna enligt detta recept skulle ha en viss storlek och Felix hade bekymmer med att bönderna inte tyckte att det var så viktigt och de försökte att sälja större storlekar. Då blev det mycket spill och Herbert använde detta till att skiva gurkor och sälja det som smörgåsgurka.

 

1943 lämnade han Sverige för att åka till England, där hade han goda vänner. Men han anslöt sig till den tjeckoslovakiska armén för att kämpa mot nazisterna. Han var med vid Dunkirk som officer. Efter kriget kom han tillbaka till Tjeckoslovakien för att hjälpa till med Marshall hjälpen och upptäckte att många av hans släktingar vara döda i koncentrationsläger. Fabrikerna hade ockuperats av nazisterna. Han återvände till Eslöv och hans fabrik växte. Han var en stor innovatör. 1949 bildar han med sin kusin Bruno Kreisky en supermodern fabrik i Österrike med namnet Felix Austria. Dessa produkter blev även kända i Schweiz.

 

Man skulle kunna skriva många sidor om Felix vår landsman men jag vill rekommendera er att i stället läsa boken om honom. Boken var utgiven 2007 med identiteten ISBN10: 9100115649. Den finns för övrigt att beställas på Adlibris men den kanske också finns på bibliotek. Namnet på boken är "Konservkungen : Herbert Felix - ett flyktingöde i 1900-talets Europa"

 

Rosetta Bengtsson