Kocken Krupickas arbetade tidigare på tjeckiska ambassaden.

 

Här kommer ett antal garanterat smakliga tips

ur hans receptsamling.

 
 

Biff med kycklinglever och rödvinsås

 

4 portioner: 8 biffar, 200 gr kycklinglever, 200 gr champinjoner, olja, rödvin, salt, peppar, vetemjöl

 

Klappa köttet lätt, salta, peppra och lägg det i en skål. Droppa olja över och låt stå i en timme. Skär kycklinglevern i bitar och champinjonerna i skivor. Bryn köttet snabbt i olja och lägg över det i en ugnsfast form. Stek också kycklinglevern och champinjonerna och lägg dem i formen. Strö en tesked vetemjöl i skyn, fräs den, häll i lite vatten och rödvin. Låt koka en stund. Sila ner skyn over köttet och låt koka ytterligare en stund. Servera med potatiskroketter, ris eller pommes frites.

Dekorera med lingon på en skiva apelsinskiva.

 

Biskopsbröd

2 ägg, 80 gr socker, 60 gr mjöl (idealmjöl), 100-150 gr kanderad eller torkad frukt (aprikoser, fikon, dadlar, russin m.m.), choklad, kanel, citronskal, nötter och mandlar.


Finhacka allt, chokladen med en uppvärmd kniv, och strö några teskedar mjöl över degen innan ni blandar ner allting. Då hamnar inte frukten i botten på degen. Till en vanlig brödform räcker det med en kakdeg på två ägg (vispa äggen med socker och mjöl) men proportionerna kan ökas alltefter formens storlek. Blanda med lätt hand ner de övriga ingredienserna i kakdegen. Avsluta med en halv tesked kanel och citronskal. Häll degen i en smord och bröad form (eller teflonform) och grädda kakan långsamt i 180° ungefär en halvtimme. Känn efter med en sticka om kakan är klar. Om kakan ser klar ut ovanpå men är rinnig inuti kan man lägga ett papper över formen och grädda färdigt. Låt den sedan svalna och tippa upp den på ett galler.

 

Gulasch

1 kg nötkött, 1/2 kilo lök skuren i tärningar, ca 1/2 dl olja, malen mild och stark paprika, salt, peppar, kummin, mejram, vitlök. Redning: Vetemjöl brynt i olja.


Bryn den skurna löken i olja, tillsätt det i tärningar skurna nötköttet och bryn alltihop. Tillsätt två teskedar mild paprika och stark efter behag (man kan utesluta den starka) när saften ångar ut och stek på. Salta, peppra, tillsätt kummin och vitlök, späd med vatten. Ånga under lock tills det nästan är mjukt. Späd med hett vatten om det behövs. Tillsätt den mörka redningen när köttet är nästan mjukt. Koka i minst 20 minuter. Tillsätt till sist mejram.

 

Karp

Glöm inte den stekta julkarpen! Det är inte svårt att få tag på karp här i Sverige heller – t.ex. i Saluhallen på Östermalmstorg. Rensa den och dela den i portionsbitar, salta, droppa på citronsaft och låt den ligga en timme i kylskåpet. Torka av den med en servett och panera den på samma sätt som schnitzel. Stek den.

 

Potatissallad

Potatissalladen gör jag på samma sätt som ni alla, utom att jag inte tillsätter rå lök. Den gör att salladen blir besk när den stått ett tag. Jag använder fast potatis och kokar den med skalet på. Den kalla potatisen skär jag sedan tillsammans med de kokta grönsakerna i tärningar, sätter till ärtor, saltar, tillsätter lite ättika, pepprar och blandar i ättiksgurka som jag skurit i tärningar och majonnäs. För att få en extra fin smak tillsätter jag ibland också skalat äpple skuret i tärningar.

 

Vaniljgifflar

240 gr fint vetemjöl, 160 gr osaltat smör, 50 gr pudersocker, 100 gr malda nötter eller mandlar, en äggula, vaniljsocker och pudersocker till panering.


Hacka ner smör i mjölet, tillsätt socker, nötter och äggula. Arbeta degen och låt den vila i kylskåpet inlindad i en påse. Gör en limpa av degen och skär den sedan i bitar. Rulla tunna stänger av dem och forma gifflar, lägg dem på bakpapper på en plåt och baka dem långsamt i varm ugn tills de är guldgula. Rulla dem i socker medan de är varma.

 

Äppelstrudel

Köpt frusen (eller färsk) bladdeg, äpplen, mandel, socker, kanel, russin, ägg, ströbröd.


Tina degen och kavla ut den (eller använd färsk, redan utkavlad). Strö ströbröd längsmed mitten. Blanda de rivna äpplena (ungefär 2 äpplen på 1 paket frusen deg) med hackad mandel, russin, socker och kanel. Lägg blandningen i mitten ovanpå ströbrödet, vik kanterna över varandra och vik in kanterna. Pensla ytan med vispat ägg. Baka i varm ugn på 170˚ i 20 minuter. Strö strudlarna med pudersocker när de svalnat.

 

Skinka fylld med pepparrotskräm

10 skivor skinka, 2,5 dl grädde, 1-2 askar Philadelphiaost (naturell), 2 matskedar pepparrot, 1/2 tesked salt, 1 matsked inlagd paprika och 1 matsked hackad grön persilja.

 

Blanda en sked ovispad grädde med Philadelphia, vispa resten av grädden och blanda den med Philadelphiasmeten. Tillsätt finriven pepparrot, paprika skuren i bitar och hackad persilja. Salta lätt och blanda. Lägg skinkskivorna lite omlott, bred på pepparrotskrämen och rulla ihop. Låt kallna och skär sedan rulladen med vass kniv i skivor. Man kan också bre på skinkskivorna en och en med kräm och rulla ihop dem, pryda dem ovanpå med lite kräm och en strimla paprika och servera på tallrik som en läcker förrätt. Tillbehör: vitt bröd.

 

Det är nog ingen som har något emot ett recept på stekt gås med knödel och kål, vilket egentligen är en av de typiska tjeckiska festmåltiderna:

 

Stekt gås

1 gås, salt, kummin.

 

Tvätta gåsen noggrant, salta utanpå och inuti och lägg den i en långpanna med bröstet neråt. Ös med lite vatten och stek gåsen under ständig ösning tills den bli gyllenbrun. Om den är fet kan man sticka den försiktigt med en gaffel (inte så djupt, saften får inte rinna ut). Den ska vändas i långpannan åtminstone två gånger under stekningen.
Serveras med knödel och ångkokt kål.

 

Ångkokt kål

500 gr surkål, lite olja, 1 lök, 1 tesked röd paprika, salt, socker

 

Stek skivad lök i olja i en kastrull, tillsätt mald röd paprika, surkål, 1-2 matskedar vatten och låt sjuda tills det blir mjukt. Avsluta med att salta och söta efter behag.

 

Potatisknödel

500 gr kall kokt potatis, 150 gr grovt mjöl (det går att ersätta med Idealmjöl, men lite större mängd, vid behov), 20 gr mannagryn, 1 ägg, salt

 

Förhållandet mellan mjöl och mannagryn beror på en själv. En del tycker om slätare knödlar med mjöl, andra porösare med mannagryn. Man kan ha två tredjedelar mjöl och en tredjedel mannagryn. Skala kall potatis från dagen innan, riv den eller mal den i köttkvarnen, tillsätt mjöl och mannagryn, salt, ägg och bearbeta degen först med kniv, sedan med händerna. Eftersom potatissmeten blir tunn om den får stå ska man genast göra endera små runda knödlar eller avlånga rullar. Lägg ner dem i häftigt kokande saltat vatten. Lyft upp dem från botten när vattnet kokat upp igen så att de inte klibbar ihop. Koka dem i 10-20 minuter beroende på storleken. Låt dem rinna av när de är färdigkokta.