Du kan ändra denna exempeltext. Peka här och klicka på knappen "Redigera text". Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Donec libero. Suspendisse bibendum. Cras id urna. Morbi tincidunt, orci ac convallis aliquam, lectus turpis varius lorem, eu posuere nunc justo tempus leo. Donec mattis, purus nec placerat bibendum, dui pede condimentum odio, ac blandit ante orci ut diam.

Prins Gustav av Vasa

 

Prins Gustav Vasa som ägare av det mähriska slottet Veveří nämns kortfattat i många publikationer. Mindre känt är hans levnadsöde som förde honom och hans släktingar till Mähren. I den här artikeln skall vi berätta mer om hans händelserika liv.

 

Gustav var den förstfödde sonen till Gustav IV Adolf och hans fru Fredrika av Baden.

 

Gustav IV:e föddes 1778 i Stockholm. Gustav den VI:es föräldrar var Gustav III. (1746-1792) och Sofia Magdalena av Danmark (1746-1813). Gustav III blev mördad 1792 på en maskeradbal och den svenska kungen blev hans 14-årige son. Åren 1792-1796 innan Gustav IV:e Adolf blev myndig så regerade hans farbror Karl vilket av en bror till Gustav III.

Karl strävade efter att många "gustavianer" skulle berövas sina politiska positioner som de hade erhållits under Gustav III:s regering.

 

(Vid den tiden, uttryckt i Skandinavien utrikespolitik påverkar den franska revolutionen och efterföljaren till Gustav III. Sverige försökte snabbt återgå till den traditionella profranska orienteringen. 1794 ingicks en allians mellan Danmark och Sverige (Norge och Sverige var den tiden i personalunion) för att försvara neutraliteten och framför allt sjöfarten ifrån engelska störningar.)

 

År 1796 blev Gustav IV:e Adolf kung och intresset i Sverige för den franska revolutionen hade kraftigt svalnat. I mars 1797 förlovar sig Gustav IV Adolf med Frederika Vilhemína Dorothea von Baden (1781-1826). Hon var dotter till Karl Ludwig av Baden (1755-1801) och Amalie Frederika Hessen-Darmstadt (1754-1832). Den 31 oktober 1797 ingick de ett bröllop i slottskyrkan i Stockholm.

Den förstfödde var en son som föddes 9 november 1799 på slottet i Stockholm. Namnet Gustav kom från hans farfar Gustav III. och dessutom Vasaättens grundare Gustav Vasa (1496-1560) och han fick titeln hertig av Södermanland och blev arvtagare till tronen i Norge och Sverige, Pommern och Rügen, arvtagare till den danska och norska tronen samt prins av Holstein-Gottorp av Oldenburg.

 

Hans födelse firades i hela riket. Han blev döpt den 15 november. Fadern fäste serafimerorden på sonens dopdräkt som han kom från den stunden att benämnas som Gustav V. Strax efter födseln blev han svårt sjuk, och hans utveckling försenades vlket betydde att han lärde sig tala sent. Familjen bodde omväxlande i Hagaparken och på Drottningholm. Och även i Ulriksdal där bodde modern till Gustav IV Adolf bodde. Under tiden gjordes en del av Stockholms kunglig slott ordning som bostad för den nye kungen.

 

När han skulle fira sin andra födelsedag kom släktingar från Tyskland. Mormor Amalie upptäckte redan då att den lille hade engelskan sjukan – problem med höfterna vilket medförde ett haltande genom livet.

 

Föräldrarna ägnade inte så mycket tid åt Gustav och han levde väldigt ensam. Lille Gustav genomförde 1803 sin första ceremoniella uppgift på begravningen av sin farbror Adolf Fredrik (1750-1803), hertig av Östergötland. Hans guvernant var Malte Ramel. Han fick en syster 1801 och hon fick namnet Vilhemina Sofia (1801-1852) och hon blev en svensk prinsessa. År 1802 föddes den andre sonen och han döptes till Karl Gustav och han blev finsk storhertig. Men han dog år 1805. Samma år föddes den andra dottern Amalie, prinsessa av Sverige. År 1807 föddes det tredje dottern Cecilia, prinsessa av Sverige.

 

Under 1800-1809 var Sverige inbladat i många krig och politiska sammansvärjningar. Detta ledde till att kungen fick abdikera i mars månad 1809 på Gripsholms slott. Han hoppades trots allt att hans 9-åriga son skulle bli vald. Men riksdagen valde inte sonen vid ett möte i maj månad. Den berövade den tidigare kungen och hans ättlingar all makt.

 

Livet för den kungliga familjen på Gripsholm var under strikt övervakning, med många komplotter och attacker. Det fanns även en plan att förgifta och strypa prinsen.

Nio månader senare i december månad 1809 lämnar sedan den "kungliga" familjen Sverige via Karlskrona . Det sker i tre omgångar på fregatten Camilla och den reser till Tyskland. Dom skulle till Travemünde men en storm gjorde att dom åkte till Rügen och Stralsund: Där och senare i Lübeck mottags de med stora festligheter. Gustav VI ville åka till Christiansfeld men färden gick med familj vidare genom Göttingen, Frankfurt, Darmstadt och Heidelberg. Därifrån åkte de till Brechsal där de mottags av drottningens mamma Amalia. De ankom den 1:e februari 1810. Där började Gustav den IV:e äktenskap att knaka.

Gustavs VI:s familj kunde inte stanna med mamma och då införskaffades slottet Meersburg vid stranden av Bodensjön. Slottet påminde Gustav IV om Gripsholm men familjen splittrades.

Den 7:e oktober 1810 fick prins Gustav en ny ung handledare professor Gustav Karl Friedrich LAURENT, teolog och kulturhistorikern som lärde honom kulturhistoria, litteratur, naturvetenskap, filosofi, franska, tyska och svenska..
Frederika bodde med barn i ett sämre boende i Scheinbenhard vintern i Karlsruhe. Efter skilsmässa bodde hon sedan med barnen i Basel. Gustav hade då sporadiska sammanträffande med Gustav IV. Vid deras möte den 8:e Maj 1814 i Heidelberg bad fadern sin son att inte återkräva den svenska tronen. Tsar Alexander I (1777-1825), moderns svåger, blev förmyndare till prins Gustav. Gustav tillbringade sommaren i Bruchsal, och på vintern unedr trånga och dåliga förhållanden i Karlsruhe.

Fredrika köpte i maj 1814 det svenska palatset i Baden-Baden i floddalen Oos. Modern hade svårt att fiansera köpet och krävde att man skulle få något av arvet från Sverige efter Gustav den III:s fru Sofia Magdalena.

Nu kommer slottet Veveří in i bilden.

 

Det är nämligen så att prins Gustav fick en ny guvernant Baron Jean de Noé Godefroi Pollier Vernand, född i Schweiz. Det ryktades att han hade en kärlekshistoria med prins Gustavs mamma och till och med ingick ett hemligt äktenskap.

 

Tilll slut fick han sitt arv från Sverige.

 

År 1815 konfirmerades Gustav och det ordnades en maskeradbal till hans ära. Nu bodde familjen i Karlsruhe. Pappa vill att sonen skulle flytta till honom. Han vägrar och utbildar sig i Europa: Det visar sig att han har konstnärliga begåvningar. Han behärskade 3 språk, och han fick sin militärutbildning i England hos kung Georg den IV. Han studerade sedan i Edinburgh och när det uppdagades att han var en "kunglig person" blev han väldigt populär. Från England återvände han världsvan, utbildad och självsäker till Tyskland, där han skulle kunna bli officer.

 

1823 var Gustav i Italien och besökte Turin, Florens, Milano och Rom. Där besökte han den heliga Birgittas hus och St Peters begravningsplats och drottningen Kristinas grav. Han accepterades av påven Leo XII. (1823-1829), som visade honom sin vördnad som en andra härskare.

Gustav var också inbjuden till Wien av kejsare Frans II. Kejsarens fjärde hustru Caroline Augusta av Bayern (1792-1873) presenterade honom för sin syster Sofia. Gustav lovade att gå med i österrikiska armén och blev överste i ett regemente. I Milano föll han från sin häst och han var stationerad vid den 60:e Infanteriregementet i Wien. Gustav var en befälhavare med utmärkta egenskaper. Han flyttade till brigadens huvudkontor till Wien. År 1825 köpte han Auerspergský palatset i Wien.

 

År 1826 blev Frederika sjuk och dog av vattusot. Det uppstod slitsamma arvtvister med äldsta dottern Sofia och de andra arvingarna. Till slut flyttade alla syskonen till Auerspergského palats. Svenska diplomater vid kejserliga hovet rapporterade till den svenske kungen om prins Gustavs liv.

 

Och hans goda rykte runt om i Europa bara växte. En dag 1828 fick han en inbjudan från Nederländernas kung Wilhelm I att komma på besök för att möta hans unga, rika och glada dotter. Och det blev förlovning mellan de tu. Men kungörelsen råkade omnämna fästmannen som prins av Sverige och Karl Johan i Stockholm gick i taket, och förklarade att han var beredd att med vapen i hand kräva upprättelse för skymfen av den svenska äran. Har Sverige inte större bekymmer?, frågade den österrikiske utrikesministern. Europas stormakter delade upp sig i läger för och emot, mutor utbetaldes, Gustav fråntogs rätten att kalla sig svensk prins, men då gjorde Österrikes kejsare honom till "prins av Vasa". Men titeln var inte riktigt korrekt eftersom Gustav bara var indirekt ättling på spinnsidan. Karl Johan fick på ett nytt ett vredesutbrott.

Gustav var flitig gäst i det kejserliga hovet i Wien. Där hade han en priviligierad ställning. I Wien umgicks han även med kejsarinnan.

 

1830 föddes Frans Josef den första och det ryktades att pappa till honom var prins Gustav. Även den andra sonen Maximilian kanske också var son till prins Gustaf. I den här tiden kommer vi tillbaka till Moravien och slottet Veveří . Han köpte slottet med 3 byar som hörde till slottet. När han köpte det skapade han också en stiftelse för att gynna duktiga barn i skolan. Intressant är också att själva slottet 1645 var omringat av svenskarna men intogs aldrig. Prins Gustav förlovade sig med Louise av Baden och det förlovade paret bodde maj – september i slottet Veveří. Därefter flyttat de man till palatset Augsburg i Wien. Paret var väldigt uppskattat i sällskapslivet, kejsaren har erbjudet prins Gustavs en titel som hertig av Veveří men prinsen tackade nej. När paret var på slottet Veveří åkte dom ofta till Brno. Även där gjorde de succé i sällskapslivet, Dom umgicks bland annat med familjen Schell.

 

4 mars 1832 föddes en pojke som fick namnet Louis. Han dog dock redan efter 3 dagar och det begravdes i slottskapellet. De fick ett barn till och när de var på slottet förekom det många baler och fester med utländska besökare.

 

1835 började ekonomin bli dålig och det var även problem med äktenskapet.

 

1837 dog pappa Gustav IV Adolf och hans kista med stoftet kom till Veveří och han blev begravd i ryttarsalen och han var begravd där i 8 år. Men det var problem då han var protestant och det var ett katolskt kapell.

 

Slottet Veveří blev mycket modernt då prins Gustav investerade mycket i vägar. Han byggde även ett värdshus som fick namnet Gustavshov. Han lät bygga en sockerfabtik under slottet. Han förberedde en byggnationen avett rådhus och byggde en ny bro över floden Svratka och en skola. Han investerade utbyggnad av järnväg. Äktenskapet började krisa och då bodde prins Gustav ofta i Wien och Luise stannade då kvar på slottet.

 

1844 skilldes prinsen och Luoise. Hon lämnade med sin dotter slottet Veveří.

 

1845 flyttades kvarlevorna av Gustav den IV och den lille prinsen Louis till en grav i Oldenburg.

 

1862 fick prins Gustav lov att komma tillbaka till Sverige som vanlig medborgare, Han var inkognito i Helsingborg för första gången på 50 år. Resten av sitt liv tillbingade han på resande fot, Han besökte bland annat Paris, Köpenhamn och Berlin och han var en flitig gäst vid hovet i Wiien.

1872 åker han var till och med till Marienbad för att kurera sig efter en begravning.

 

Han träffar även Oskar den II hos den sacksiske kungen Albert. Han förlänades med serafimerordern. De sista åren av sitt liv tilbringade han i Hacking och i Wien på Wasagatan nr 12. För besökare från Stockholm var lägenheten mycket impossant. Ett stort bibliotek med en massa konst. En del av inredningen var efter hans död flyttad till Stockholm och en av del böckerna till kungliga biblioteket.

 

Han dog 1877 och begravdes i en familjegrav i Oldensburg.

9 maj 1884 stannade en båt vid Riddarholmskyrkan med kistor med Gustav den IV Adolf, prins Wasa och den lilla prinsen Louis. Dom bilades sedan under högtidliga cermoniella I kyrkan.

 

Artikeln är skriven av Arnosta Viewegnova Brno och Rosetta Bengtsson har översatt den till svenska

 

För intresserade finns även

Hultmann Harold: Prinsen av Vasa – den siste Gustavianen, utgiven av Bonniers 1976

 

 

 

Det finns mer material om Prins Gustav av Vasa

http://www.vedevag.cz/

Där väljer man artiklar och den andra artikeln är det du söker.

 

Här finns både kartor och bilder. Denna artikel är undertecknad med Harald Hultman 1974